Autisme er ikke forbundet med at spise fisk under graviditet

En ny stor undersøgelse, der undersøgte de gravides indtag af fisk, har vist, at det ikke er forbundet med autisme eller autistiske træk hos deres børn.

Forskere ved University of Bristol kiggede på antagelsen om, at kviksølveksponering under graviditeten er en vigtig årsag til autisme ved at gennemgå undersøgelser fra næsten 4500 kvinder, der deltog i Children of the 90s undersøgelsen.

Ved hjælp af blodprøveanalyser, rapporteret indtag af fisk og information om autisme og autistiske træk fra et af ​​de største studier til dato fandt forskere ikke nogen sammenhæng mellem kviksølvniveauer hos mødre og autisme eller autistiske træk hos deres børn.

Hovedforfatter og grundlægger af Children of the 90s studiet professor Jean Golding fortæller: “Vores resultater understøtter sikkerheden ved at spise fisk under graviditet. Det er vigtigt, at vi ikke har fundet noget bevis for at hævde, at kviksølv er involveret i udviklingen af ​​autisme eller autistiske træk. Læs resten

Boost effekten af D-vitamin for at kontrollere diabetes

Mere end  238.590 mennesker i Danmark lever med type 2-diabetes, ifølge Steno Diabetes Center Copenhagen. Efterhånden som befolkningen vokser og en stigende andel af mennesker bliver overvægtige, forventes dette tal at stige.

I en undersøgelse, der blev offentliggjort den 10. maj 2018 i Cell, rapporterer forskere fra Salk Institute en potentiel ny tilgang til behandling af diabetes ved at beskytte betaceller – cellerne i bugspytkirtlen, der producerer, opbevarer og frigiver hormoninsulin. Når betaceller bliver dysfunktionelle, kan kroppen ikke lave insulin til at kontrollere blodsukker (glukose), og niveauerne af glukose kan stige til farlige – selv dødelige niveauer.

Forskerne nåede deres mål ved at bruge en uventet kilde: D-vitamin. D-vitamin i celler og musemodeller viste sig gavnligt ved behandling af beskadigede beta-celler. Det gav også nye indsigter om genregulering, som vil kunne anvendes til at udvikle behandlinger for andre sygdomme, herunder kræft.

“Vi ved, at diabetes er en sygdom forårsaget af inflammation,” forklarer seniorforfatter Ronald Evans fra Howard Hughes Medical Institute. “I dette studie identificerede vi vitamin D-receptoren som en vigtig modulator for både inflammation og betacelle overlevelse.” Læs resten

Ny tilgang til behandling af nervesmerter

Neuropatisk smerte er den kroniske, patologiske smerte, der fortsætter, selv når årsagen til smerten fjernes. Årsager er skade på nerveceller og lægemidler til behandling af kræft. Et samarbejde mellem forskergrupper fra Indiana University i Bloomington, USA og Turku Center for Bioteknologi i Finland har opdaget en ny terapeutisk tilgang, der synes at afbryde de signaler i kroppen, der medfører neuropatisk smerte.

Neuropatisk smerte er ekstremt almindelig og påvirker op til 5-10% af befolkningen globalt, og der findes ikke nogen kur eller effektive behandlinger. Desuden kan kemoinduceret smerte være så ekstrem, at det får nogle patienter med kræft til at afbryde behandlingen og i høj grad forringer livskvaliteten hos de overlevende.

Forud for denne undersøgelse var forskerne opmærksomme på, at patologisk smerte udløses af en biologisk proces, der aktiveres ved binding af excitatorisk transmitter glutamat til receptorer kaldet NMDAR’er. Denne proces udløser derefter aktivering af et enzym kaldet neuronalt nitrogenoxidsyntase (nNOS), som frembringer nitrogenoxidgas, der spiller en rolle i afvigende smertefølelse. Eksperimentelle lægemidler, der er designet til at blokere enten NMDAR-receptoren eller nNOS-enzymet, kan imidlertid forårsage uacceptable bivirkninger, såsom hukommelsessvigt og motorisk dysfunktion. Læs resten

Mørk chokolade reducerer stress og betændelse

Ny forskning viser, at der kan være sundhedsmæssige fordele ved at spise visse typer mørk chokolade. Resultater fra to undersøgelser, der for nylig er blevet præsenteret på Experimental Biology 2018 årsmøde i San Diego, viser, at indtag af mørk chokolade med en høj koncentration af kakao (minimum 70% kakao, 30% økologisk rørsukker) har positive virkninger på stressniveauer, inflammation, humør, hukommelse og immunitet. Selvom det er velkendt, at kakao er en vigtig kilde til flavonoider, er det første gang, effekten er blevet undersøgt hos mennesker for at bestemme, hvordan det kan understøtte den kognitive, endokrine og kardiovaskulære sundhed.

Lee S. Berk, DrPH, associeret dekan, research affairs, School of Allied Health Professions og forsker i psykoneuroimmunologi og fødevarevidenskab fra Loma Linda University, tjente som hovedforsker på begge studier.

“I årevis har vi set på indflydelsen af ​​mørk chokolade på neurologiske funktioner ud fra sukkerindholdet – jo mere sukker, jo gladere er vi,” siger Berk. “Dette er første gang, vi har undersøgt virkningen af ​​store mængder kakao, og resultaterne er opløftende. Disse undersøgelser viser os, at jo højere koncentrationen af ​​kakao er, jo mere positiv virkning har det på kognition, hukommelse, humør, immunitet og andre gavnlige virkninger.” Læs resten

Rå frugt og grøntsager giver bedre mental sundhed

Søger du den gode følelse? Gå med det naturlige. Det er den enkle besked fra forskere fra University of Otagoe, der har opdaget, at rå frugt og grøntsager kan være bedre for din mentale sundhed end kogte, konserverede og forarbejdede frugter og grøntsager.

Dr. Tamlin Conner, seniorlektor i i psykologi og hovedforfatter, siger, at folkesundhedskampagner historisk set har fokuseret på mængden af frugt og grønt (såsom 5+ om dagen).

Undersøgelsen, der netop er blevet offentliggjort i Frontiers in Psychology, viste dog, at det især for psykisk sundhed kan være vigtigt at overveje, hvordan produktionen var forberedt og indtaget.

“Vores forskning har fremhævet, at forbruget af frugt og grøntsager i deres ‘umodificerede’ tilstand er stærkere forbundet med bedre mental sundhed sammenlignet med kogte / dåse / forarbejdede frugter og grøntsager,” siger hun.

Dr. Conner mener, at dette kan skyldes, at madlavning og forarbejdning af frugt og grøntsager har potentialet til at mindske næringsstofniveauet. Læs resten

Gennembrud: Forskere fixer Alzheimers gen

Banebrydende forskning viser for første gang, hvordan den mest kendte genetiske risikofaktor for Alzheimers sygdom forårsager skade i menneskelige hjerneceller. Forskerne lykkedes også at rette genet og slette dets skadelige virkninger.

Den komplekse rolle som apolipoprotein (APOE) -genet har i udviklingen af ​​Alzheimers er blevet undersøgt i vid udstrækning.

For eksempel ved forskere, at have en kopi af APOE4-genvarianten øger risikoen for Alzheimers to til tre gange.

Og at have to eksemplarer af denne genetiske variant giver en 12 gange højere risiko.

Normalt er APOE’s rolle at give instruktioner til at skabe proteinet med samme navn.

I kombination med fedt skaber APOE lipoproteiner, som hjælper med at transportere og regulere niveauer af kolesterol i hele blodbanen.

E4-versionen af ​​genet synes imidlertid at være særligt skadeligt for hjernen, idet flere undersøgelser viser, at denne genetiske variant øger risikoen for det giftige beta-amyloid og opbygning af tau-protein.

Men hvorfor er det sådan? Hvad gør E4-varianten af ​​dette gen så meget mere skadeligt end andre varianter?

Dette ønskede forskere ved Gladstone Institutes i San Francisco, CA, at finde ud af. Deres resultater er netop blevet offentliggjort i tidsskriftet Nature Medicine. Læs resten

Forskere viser hvilken effekt Facebook har på din krop og stressniveauer

Har du lyst til en social media detox? At stoppe med at bruge Facebook kan, ifølge en ny undersøgelse, reducere niveauer af kortisol, et vigtigt hormon relateret til stress. Fordelene er dog ikke helt så klare.

At stoppe brugen af ​​det sociale netværk viste sig også at sænke studiedeltagernes følelse af velvære, og efter testperioden på fem dage var de fleste af de frivillige glade for at komme tilbage på Facebook igen.

Forskere fra Australian Catholic University og University of Queensland i Australien siger, at de blandede resultater kunne tyde på, at midlertidige pauser frem for helt at stoppe med Facebook er bedst for vores generelle helbred.

“Den typiske Facebook-bruger kan af og til finde den store mængde information voldsom og pauser fra Facebook kan forbedre denne stress – i hvert fald på kort sigt,” skriver forskerne.

Med kun 138 personer, der var involveret i undersøgelsen, og kun fem dages målinger, er det dog svært at lave nogen bred generalisering af alle Facebooks over 1 milliard brugere. Læs resten

Kronisk træthedssyndrom kan have en vigtig hormonal forbindelse

I årevis har kronisk træthedssyndrom adskilt millioner af patienter fra deres læger og den medicinske verden, der traditionelt har nægtet at anerkende eller blive enige om tilstanden. Endelig begynder denne barriere at smuldre.

I nyere tid har en række undersøgelser identificeret beviser for biologiske mekanismer, som kunne bidrage til lidelsen – og nu bliver ny forskning fra Holland betragtet som et vigtigt fremskridt i vores forståelse af sygdommen.

Forskere ved University Medical Centre Groningen har opdaget en forbindelse mellem kronisk træthedssyndrom (CFS) – aka myalgisk encephalomyelitis (ME) – og lavere niveauer af thyroideahormon.

Hvis resultaterne kan bekræftes af yderligere undersøgelser, kan det være det første skridt i retning af at finde en behandling for denne alvorlige, mystiske sygdom.

En del af problemet med at udforske, hvad der ligger bag CFS, er i første omgang at anerkende sygdommen. Læs resten

Fastekure reducerer vigtig risikofaktor for hjerte-kar-sygdomme

Intermitterende faste – kalorierestriktion, såsom 5:2 kuren, fjerner hurtigere fedt fra blodet end kure med et dagligt kalorieunderskud – hvilket reducerer en vigtig risikofaktor for kardiovaskulær sygdom (hjerte-kar-sygdomme), viser en ny undersøgelse udgivet i Journal of Nutrition.

I den første undersøgelse af sin art undersøgte forskere fra University of Surrey virkningen af ​​5:2 kuren på kroppens evne til at forbrænde fedt og glukose efter et måltid, og de sammenlignede det med virkningerne af vægttab opnået ved en mere konventionel diæt med et dagligt kalorieunderskud. Tidligere undersøgelser på dette område har overvejende fokuseret på blodmarkører taget i fastende tilstand, hvilket har tendens til kun at vise et kortsigtet billede.

Under undersøgelsen blev overvægtige deltagere tildelt enten 5:2 kuren eller en kost med et dagligt kalorieunderskud og de skulle tabe fem procent af deres vægt. Dem på 5:2 kuren spiste normalt i fem dage og for deres to faste dage indtog de 600 kalorier, mens dem på den daglige kost blev anbefalet at spise 600 kalorier mindre om dagen end deres forventede krav til vægtvedligeholdelse (i undersøgelsen spiste kvinder ca. 1400 kalorier, mænd spiste ca. 1900 kalorier / dag). Læs resten

Kan mindfulness forhindre alvorlig depression?

En ny undersøgelse viser, at otte uger med mindfulness meditation kan bidrage til at forebygge alvorlig depressiv lidelse hos mennesker med subklinisk depression (kun lette symptomer og tegn).

Subklinisk depression er defineret som tilstedeværelsen af ​​depressive symptomer, der endnu ikke er alvorlig eller vedholdende nok til at medføre en diagnose af større depressiv lidelse (MDD).

Depressive symptomer omfatter følelse af sorg, håbløshed eller skyld, mangel på energi og træthed, problemer med at sove, koncentrationsbesvær og selvmordstanker.

Hvis sådanne symptomer er til stede næsten hver dag i mindst 2 uger, vil dette normalt medføre en diagnose af MDD eller alvorlig depression.

Studiets medforfatter Dr. Samuel Y.S. Wong – fra Jockey Club School of Public Health and Primary Care ved det kinesiske universitet i Hong Kong – og hans kolleger bemærker, at omkring 10-24 procent af befolkningen anslås at blive påvirket af subklinisk depression i deres levetid, og tilstanden er en nøgle risikofaktor for MDD.

Tidligere undersøgelser tyder på, at psykoterapi kan være en fordelagtig behandlingsstrategi for subklinisk depression, og at det kan begrænse progressionen til MDD. Læs resten