Fiskeolie er måske ikke så sundt, som du tror

Fiskeolie er ofte blevet hyldet for sine mange sundhedsmæssige fordele. Men ny forskning tyder på, at et langt forbrug af fiskeolie eller solsikkeolie kan øge risikoen for fedtlever senere i livet.

Ved at studere rotter viste forskerne, at et livslangt indtag af solsikkeolie eller fiskeolie medførte ændringer i leveren, der gør organet sårbart overfor nonalkoholisk steatohepatitis (NASH).

NASH er en mere alvorlig form for nonalkoholisk fedtleversygdom (NAFLD).

Studiets medforfatter José Luis Quiles, en professor i fysiologi, der arbejder ved University of Granada i Spanien, og hans kolleger har for nylig rapporteret deres resultater i Journal of Nutritional Biochemistry.

Det anslås, at omkring 20 procent af de mennesker i USA, der har NAFLD, også har NASH, og tilstanden bliver mere almindelig med alderen.

NASH er præget af en opbygning af fedt i leveren – som ikke skyldes alkoholforbrug – betændelse eller cellebeskadigelse. Leverskader, der forekommer ved NASH, kan øge risikoen for skrumpelever og leverkræft.

Nogle af de vigtigste risikofaktorer for NASH omfatter overvægt og fedme, højt blodtryk, højt kolesteroltal og type 2 diabetes, som er faktorer, der er stærkt påvirket af kosten.

At studere, hvordan fedt i kosten påvirker leveren
Baseret på forbindelsen mellem kost og NASH, foreslår den nye undersøgelse fra prof. Quiles og hans kolleger, at de type olier vi bruger kunne spille en rolle i vores risiko for tilstanden senere i livet.

Forskerne kom frem til deres resultater ved at analysere virkningerne af forskellige fedtstoffer, herunder solsikkeolie, fiskeolie og jomfru olivenolie, på leveren hos rotter.

Teamet kiggede detaljeret på, hvordan livslang indtagelse af hver af disse olier påvirker rottens lever, og hvilken virkning det har på genekspression, leverfibrose (eller ardannelse), oxidativ stress og længden af ​​telomerer.

Oxidativ stress defineres som en ubalance mellem frie radikaler – som er molekyler, som kan skade celler – og kroppens evne til at “deoxidere” disse molekyler og forhindre deres skadelige virkninger.

Telomerer er små “forlængelser” i slutningen af ​​hver DNA-streng, og de beskytter vores kromosomer. Jo kortere vores telomerer er, jo større er skaden på vores celler.

Forskning har vist, at en reduktion af telomerlængden spiller en central rolle i cellulær aldring og aldersrelateret sygdom. Telomerer, der er for lange, kan dog øge risikoen for kræft.

Derudover kiggede holdet på, hvordan leveren udvikler sig med alderen som følge af de forskellige fedtstoffer, der bliver brugt.

Olivenolie er bedst for en sund lever
Forskerne fandt ikke kun, at fedt i leveren ophobes med alderen, men de afslørede også, at den type fedt, der opbygges på leveren, påvirkes af den type fedt, vi spiser.

Undersøgelsen viste, at fiskeolie og solsikkeolie havde negativ indflydelse på rotternes lever.

Livslang solsikkeolieindtagelse viste sig at udløse leverfibrose, og det ændrede også organets struktur, førte til ændringer i genekspression og øget oxidation i levercellerne.

Rotter, der havde et livslang indtag af fiskeolie, viste en stigning i aldersrelateret celleoxidation i deres lever, rapporterer tematet, og de oplevede også et fald i elektrontransportkæde aktiviteten i mitokondrierne – cellens “kraftværker” – hvilket forringer cellefunktionen.

Fiskeolie medførte også en ændring i telomerlængden i leveren, rapporterer forskerne. Olivenolie viste sig imidlertid at forårsage mindst skade på leveren.

Sammenfattende siger holdet, at disse fund tyder på, at jomfru olivenolie kan være den bedste fedt i kosten til leverens sundhed.

Prof. José Luis Quiles
“Jomfru olivenolie er den sundeste løsning,” tilføjer han “, hvilket allerede er bevist i forhold til forskellige sundhedsaspekter.”

Disse resultater kan komme som en overraskelse; fiskeolie er det mest anvendte naturlige produkt på grund af dets ofte dokumenterede sundhedsmæssige fordele.

Alligevel giver denne seneste undersøgelse helt sikkert noget at tænke over, når det kommer til at vælge hvilke fedtstoffer, der skal inkluderes i kosten.

Kilder:
https://www.medicalnewstoday.com

Vi er meget glade for, at du læser med på vores blog. Hvis du løbende vil informeres, om hvad der sker på bloggen så meld dig til vores nyhedsbrev.

Dette indlæg er lavet af Kasper Valentin.

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *