Jordnøddeallergi kan helbredes med probiotika

En ny undersøgelse viser, at en behandling for jordnøddeallergi hos børn, der blev testet og succesfuldt behandlet for 4 år siden, fortsætter med at beskytte børn mod allergiske reaktioner på jordnødder flere år senere.

Forskningen, samt det indledende forsøg, blev ledet af professor Mimi Tang, fra University of Melbourne’s Department of Pediatrics i Australien. Resultaterne blev offentliggjort i tidsskriftet The Lancet Child & Adolescent Health.

Fødevareallergier er blevet mere og mere almindelige i de sidste to årtier, men i modsætning til allergier over for æg, mælk eller soja, har allergi mod nødder tendens til at fortsætte i voksenalderen, siger forskerne.

Undersøgelser, der henvises til af forfatterne, bemærker, at livskvaliteten blandt børn med fødevareallergi er dårligere end hos børn med diabetes, og utilsigtet udsættelse for allergenet påvirker 15-20 procent af børn med jordnøddeallergi. Derudover er allergi over for jordnødder den vigtigste årsag til anafylaksi, som er en dødelig allergisk reaktion.

I denne sammenhæng har forsøget – som blev udført af Murdoch’s Children Research Institute, og som sluttede i 2013 – og dets opfølgningsresultater 4 år senere, givet et stort tiltrængt håb for børn med jordnøddeallergi, at de ikke længere behøver at være påpasselig med en utilsigtet indtagelse. Den nye behandling kan give dem mulighed for at spise jordnødder uden at skulle bekymre sig om sundhedsrisici.

Behandlingen består af en kombination af probiotika med oral jordnød immunterapi (PPOIT).

Det oprindelige PPOIT-forsøg
For fire år siden undersøgte indledende forsøg to grupper af børn: en gruppe fik PPOIT – det vil sige Lactobacillus rhamnosus probiotikum i kombination med gradvist stigende mængder jordnødde-protein – og en kontrolgruppe fik placebo.

Begge grupper fik enten behandlingen eller placebo en gang om dagen i løbet af 18 måneder.

I slutningen af ​​forsøget blev børnene testet for jordnøddetolerance. Langt størstedelen af ​​børnene (82 procent) var blevet tolerante over for jordnødder. I modsætning hertil udviklede kun 4 procent i placebogruppen tolerance.

Siden da blev de børn, der blev anset for tolerante over for jordnødder, bedt om at indtage dem som led i deres regelmæssige kost i 4 år efter forsøgets afslutning, mens de børn, der forblev allergiske over for jordnødder, fortsatte med at undgå at spise dem.

PPOIT effektiv 4 år senere
Så 4 år senere gav professor Tang og hendes kolleger et struktureret spørgeskema til de jordnød-tolerante børn, der undersøgte forbruget af jordnødder og dokumenterede eventuelle bivirkninger fra jordnødderne.

Desuden testede forskerne igen disse børn for jordnøddeallergi. Ved anvendelse af en priktest målte professor Tang og holdet koncentrationerne af to jordnødspecifikke antistoffer: sIgE og sIgG4. Endelig bad forskerne børnene om at deltage i en dobbeltblindet, placebokontrolleret fødevareudfordring, hvor deres desensibilisering blev vurderet.

“Disse resultater tyder på, at vores behandling er effektiv til at fremkalde langsigtet tolerance, op til 4 år efter behandlingens afslutning […] Det foreslår også den spændende mulighed for, at tolerance er et realistisk mål for behandling af fødevareallergi.”

“Dette er et vigtigt fremskridt for at identificere en effektiv behandling for at løse fødevareallergiproblemet i det vestlige samfund,” konkluderer professor Tang. “Vi undersøger nu, om disse gavnlige virkninger af vores nye behandling også har resulteret i forbedret livskvalitet.”

Kilder:
http://www.medicalnewstoday.com

Vi er meget glade for, at du læser med på vores blog. Hvis du løbende vil informeres, om hvad der sker på bloggen så meld dig til vores nyhedsbrev.

Dette indlæg er lavet af Kasper Valentin.

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *