Olivenolie modvirker de sundhedsskadelige virkninger ved fedtrig kost

De sundhedsmæssige fordele ved ekstra jomfru olivenolie er velkendte, men man ved kun lidt om de biologiske og fysiologiske mekanismer bag disse fordele. Ny forskning viser, at et stof, der findes i ekstra jomfru olivenolie kan modvirke de sundhedsskadelige virkninger ved en fedtrig kost.

Tidligere forskning har vist, at olivenolie – og især ekstra jomfru olivenolie – kan reducere risikoen for hjerte-kar-sygdom. Men man ved ikke meget om mekanismerne, der er ansvarlige for denne sammenhæng mellem forbruget af olivenolie og de hjerte-kar-sundhedsmæssige fordele.

Derfor satte et team af forskere – ledet af Dr. Rodrigo Valenzuela fra University of Chile i Sydamerika – sig for at undersøge virkningerne af en kemisk forbindelse, der findes i ekstra jomfru olivenolie.

Forbindelsen kaldes hydroxytyrosol og som forskerne forklarer, er det en polyfenol med velkendte antioxidant egenskaber. Disse egenskaber er blevet mistænkt for at være årsagen til de mange sundhedsmæssige fordele ved olivenolie.

Denne nye forskning viser imidlertid, at hydroxytyrosol også har en beskyttende virkning på leveren. Resultaterne blev offentliggjort i tidsskriftet Lipids in Health and Disease.

Analysering af effekten af ​​hydroxytyrosol på mus
Dr. Valenzuela og hans kolleger undersøgte virkningerne af hydroxytyrosol på mus, der blev fodret med en fedtrig kost.

Specifikt så de på visse enzymer, der spiller en central rolle i syntesen af ​​visse flerumættede fedtsyrer. Flerumættede fedtstoffer er gavnlige for ens helbred, fordi de kan sænke de “dårlige” kolesterolniveauer, forbedre hjerte-kar sundheden, hjernefunktion og cellevækst.

Den såkaldte dårlige kolesterol er også kendt som Low Density Lipoprotein (LDL) kolesterol. Det omtales som den “dårlige” kolesterol, fordi det er den slags fedt, der kan ophobe sig inde i arterierne, og som hærder eller blokerer dem over tid og bidrager til en række hjerte-kar-sygdomme.

Derimod er High Density Lipoproteins (HDL) kolesterol kendt som det “gode” kolesterol, fordi det transporterer kolesterol fra andre dele af det menneskelige legeme tilbage til leveren, hvor det forarbejdes og elimineres.

Forskerne fodrede fire grupper mus, der hver omfattede 12 til 14 gnavere, med enten en fedtrig kost (bestående af 60 procent fedt) eller en kontroldiæt (med kun 10 procent fedt). Derudover blev nogle mus også tilført 5 mg hydroxytyrosol per kg legemsvægt over en periode på 12 uger.

Dr. Valenzuela og hans hold tog blod- og vævsprøver fra musene ved afslutningen af ​​forsøget. De analyserede virkningerne af kosten på sammensætningen af ​​fedtsyrer, aktiviteten af ​​enzymerne og på oxidativt stress.

Hydroxytyrosol forbedrer tegn på fedtlever
Hos mus, der var blevet fodret med en kost med højt fedtindhold, blev både de totale kolesterolniveauer og niveauet af LDL-kolesterol forøget, mens HDL-kolesterol forblev uændret. Hydroxytyrosol syntes dog at reducere den negative effekt af disse typer af kolesterol hos de mus, der havde fået det.

En kost med højt fedtindhold syntes også at hæve markører for insulinresistens. Igen blev disse markører reduceret hos musene, der også havde fået hydroxytyrosol. Men niveauerne var ikke så lave som hos de mus, der havde været på en almindelig kost.

Hvad vigtigere er, at mus, som havde været på en kost med højt fedtindhold viste reducerede niveauer af de leverenzymer, der hjælper til at syntetisere de gavnlige flerumættede fedtsyrer. Reduktionen af ​​leverenzymer blev forbundet med en ubalance i de fedtsyrer, der findes i leveren, hjernen og hjertet.

Imidlertid udviste musene hvis fedtrige kost, der blev suppleret med hydroxytyrosol, enzymatisk aktivitet og en fedtsyresammensætning svarende til den man fandt hos de mus, der blev fodret med en normal diæt. Dette antyder, at hydroxytyrosol kan have vendt de skadelige virkninger af en fedtrig kost.

Dr. Valenzuela forklarer resultaterne:

“Vores resultater tyder på, at hydroxytyrosol kan være en vigtig del af de sundhedsmæssige fordele ved ekstra jomfru olivenolie.

Mus, der fik en kost med højt fedtindhold havde tegn på ikke-alkoholisk leversygdom, som vi mener har ført til mærkbar reduktion i enzymaktivitet i leveren og en negativ effekt på fedtsyresammensætning i leveren samt andre organer. Vi fandt også, at leveren viste tegn på øget oxidativ stress, som vi ved har forbindelse til fedtlever. Det er spændende, at man ved at tilsætte en relativ lav dosis af hydroxytyrosol til kosten kunne vende disse skadelige virkninger, reducere tegn på fedtlever og også reducere de negative effekter, der ses i de andre organer.”

Kilder:
http://www.medicalnewstoday.com

Vi er meget glade for, at du læser med på vores blog. Hvis du løbende vil informeres, om hvad der sker på bloggen så meld dig til vores nyhedsbrev.

Dette indlæg er lavet af Kasper Valentin.

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *