Sådan ødelægger alkohol dit DNA og øger kræftrisikoen

Forskere har vist i nyt studie, hvordan alkohol ødelægger DNA i stamceller, hvilket hjælper med til at forklare, hvorfor alkohol øger risikoen for kræft.

Meget tidligere forskning, der ser på de præcise måder, hvorpå alkohol forårsager kræft, er blevet lavet i cellekulturer. Men i dette studie har forskere brugt mus for at vise, hvordan alkohol fører til permanent genetisk skade.

Forskere ved MRC Laboratoriet for Molekylærbiologi, Cambridge, gav fortyndet alkohol, kemisk kendt som ethanol, til mus. De anvendte derefter kromosomanalyse og DNA-sekventering for at undersøge den genetiske skade forårsaget af acetaldehyd, et skadeligt kemikalie, der produceres, når kroppen nedbryder alkohol.

De fandt ud af, at acetaldehyd kan bryde og beskadige DNA i blodstamceller, der fører til ændring af kromosomer og permanent ændrer DNA-sekvenserne i disse celler.

Det er vigtigt at forstå, hvordan DNA inde i stamceller er beskadiget, fordi når sunde stamceller bliver defekte, kan de give anledning til kræft.

Disse nye resultater hjælper os derfor med at forstå, hvordan alkohol øger risikoen for udvikling af 7 typer kræft, herunder almindelige typer som bryst og tarm.

Professor Ketan Patel, hovedforfatter af undersøgelsen siger: “Nogle kræftformer udvikler sig på grund af DNA-beskadigelse i stamceller. Mens nogle skader forekommer tilfældigt, tyder vores resultater på, at alkohol kan øge risikoen for denne skade.”

Undersøgelsen undersøgte også hvordan kroppen forsøger at beskytte sig mod skader forårsaget af alkohol. Den første forsvarslinje er en familie af enzymer kaldet aldehyd dehydrogenaser (ALDH). Disse enzymer nedbryder skadeligt acetaldehyd i acetat, som vores celler kan bruge som energikilde.

På verdensplan mangler millioner af mennesker, især dem fra Sydøstasien, enten disse enzymer eller har defekte versioner af dem. Så når de drikker, opbygges acetaldehyd, hvilket forårsager en rødblussende hud, og fører også til, at de føler sig utilpas.

I undersøgelsen så man også at når mus, der manglede det kritiske ALDH-enzym – ALDH2 – fik alkohol, resulterede det i fire gange så meget DNA-skade i deres celler sammenlignet med mus med det fuldt fungerende ALDH2-enzym.

Den anden forsvarslinje, der anvendes af celler, er en række DNA-reparationssystemer, som oftest retter og reparerer forskellige typer DNA-beskadigelser. Men de arbejder ikke altid, og nogle mennesker bærer mutationer, hvilket betyder, at deres celler ikke kan gennemføre disse reparationer effektivt.

Professor Patel tilføjer: “Vores undersøgelse fremhæver, at manglende evne til at nedbryde alkohol effektivt kan føre til en endnu højere risiko for alkoholrelateret DNA-skade og derfor visse kræftformer. Men det er vigtigt at huske, at DNA-reparationssystemet ikke er perfekt og at alkohol stadig kan forårsage kræft på forskellige måder, selv i mennesker, hvis forsvarsmekanismer er intakte.”

Denne forskning blev finansieret af Cancer Research UK, Wellcome og Medical Research Council (MRC).

Professor Linda Bauld, Cancer Research UK’s ekspert på kræftforebyggelse, siger: “Denne tankevækkende forskning fremhæver skaden, som alkohol kan gøre på vores celler, hvilket koster nogle mennesker mere end bare tømmermænd.

“Vi ved, at alkohol bidrager til over 12.000 kræfttilfælde i Storbritannien hvert år, så det er en god idé at tænke på at skære ned på alkoholforbruget.”

Kilder:
https://www.sciencedaily.com

Vi er meget glade for, at du læser med på vores blog. Hvis du løbende vil informeres, om hvad der sker på bloggen så meld dig til vores nyhedsbrev.

Dette indlæg er lavet af Kasper Valentin.

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *