Sundhedsmæssige fordele ved at skifte animalske proteiner ud med planteproteiner

At erstatte en til to portioner af animalske proteiner med planteproteiner hver dag kan føre til en lille reduktion i de tre vigtigste kolesterolmarkører til forebyggelse af hjertekarsygdomme, antyder en ny undersøgelse.

Sundhedsfordelene kunne være endnu større, hvis folk kombinerede planteproteiner med andre kolesterolsænkende fødevarer såsom vandopløselige fibre fra havre, byg og psyllium frøskaller og plantesteroler, siger forfatteren Dr. John Sievenpiper fra St. Michael’s Hospital.

Dr. Sievenpiper førte en systematisk gennemgang og meta-analyse af 112 randomiserede kontrolforsøg, hvor mennesker erstattede planteproteiner for nogle animalske proteiner i deres kost i mindst tre uger. Resultaterne blev offentliggjort online i Journal of the American Heart Association.

Dr. Sievenpiper fortæller, at undersøgelsen viste, at udskiftning af en til to portioner af animalske proteiner med planteproteiner hver dag – primært soja, nødder og bælgfrugter (tørrede ærter og bønner, linser og kikærter) – kunne reducere de vigtigste kolesterolmarkører med ca. 5 procent.

“Det lyder måske ikke af så meget, men fordi folk spiser meget lidt planteprotein, er der en reel mulighed her for at lave nogle små ændringer i vores kostvaner og indse de sundhedsmæssige fordele”, siger Dr. Sievenpiper, en klinisk forsker fra hospitalets Clinical Nutrition og Risk Modification Centre.

Dr. Sievenpiper siger, at tidligere undersøgelser har vist de kolesterolsænkende fordele ved individuelle fødevarer eller fødevaregrupper, men at denne undersøgelse så på fordelene ved at erstatte animalske proteiner med planteproteiner. De fleste af de randomiserede kontrolforsøg de gennemgik brugte soja (plante) proteiner til at erstatte mejeriprodukter (animalske proteiner).

Kilder:
https://www.sciencedaily.com

Siying S. Li, Sonia Blanco Mejia, Lyubov Lytvyn, Sarah E. Stewart, Effie Viguiliouk, Vanessa Ha, Russell J. de Souza, Lawrence A. Leiter, Cyril W. C. Kendall, David J. A. Jenkins, John L. Sievenpiper. Effect of Plant Protein on Blood Lipids: A Systematic Review and Meta‐Analysis of Randomized Controlled TrialsJournal of the American Heart Association, 2017; 6 (12): e006659 DOI: 10.1161/JAHA.117.006659

Vi er meget glade for, at du læser med på vores blog. Hvis du løbende vil informeres, om hvad der sker på bloggen så meld dig til vores nyhedsbrev.

Dette indlæg er lavet af Kasper Valentin.

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *