At spise fisk forbindes med en reduceret risiko for MS

At spise fisk mindst en gang om ugen eller spise fisk en til tre gange om måneden ud over at tage dagligt kosttilskud af fiskeolie kan være forbundet med en reduceret risiko for multipel sklerose (MS) ifølge en foreløbig undersøgelse, der blev udgivet 1. marts 2018, og som vil blive præsenteret på American Academy of Neurology’s 70. årlige møde i Los Angeles, 21-27 april 2018. Disse fund tyder på, at omega-3 fedtsyrer, der findes i fisk, kan være forbundet med en nedsat risiko for udvikling af MS.

Multipel sklerose er en sygdom i centralnervesystemet, der påvirker kommunikationen mellem hjernen og andre dele af kroppen. Med MS angriber kroppens immunsystem myelin, det hvide stof af fedt, der isolerer og beskytter nerverne. Dette forstyrrer signalerne mellem hjernen og resten af ​​kroppen. Symptomer på MS kan omfatte træthed, følelsesløshed, prikken eller vanskeligheder med at gå. Den første episode af MS-symptomer, der varer mindst 24 timer, er kendt som klinisk isoleret syndrom. Der er ingen kur mod MS.

“Indtag af fisk, der indeholder omega-3 fedtsyrer, har vist sig at have en række sundhedsmæssige fordele, så vi ønskede at se, om denne enkle livsstilsændring, regelmæssigt at spise fisk og tage fiskeolietilskud, kunne reducere risikoen for MS” siger studiets forfatter Annette Langer-Gould, MD, PhD, Kaiser Permanente Southern California i Pasadena, Californien, og medlem af American Academy of Neurology.

Til dette studie undersøgte forskere kostvanerne på 1.153 personer med en gennemsnitlig alder på 36 år, hvoraf halvdelen var blevet diagnosticeret med MS eller klinisk isoleret syndrom.

Deltagerne blev spurgt om, hvor meget fisk de regelmæssigt spiste. Et højt fiskeindtag blev defineret som enten at spise en portion fisk om ugen eller spise en til tre portioner om måneden foruden at tage et dagligt fiskeolietilskud. Lavt indtag blev defineret som mindre end en portion fisk pr. måned og ingen fiskeolietilskud. Eksempler på fisk, der blev indtaget af undersøgelsesdeltagerne omfatter rejer, laks og tun.

Undersøgelsen viste, at et højt fiskeindtag var forbundet med en 45 procent reduceret risiko for MS eller klinisk isoleret syndrom sammenlignet med dem, der spiste fisk mindre end en gang om måneden og ikke tog fiskolietilskud. I alt havde 180 af dem med MS et højt indtag af fisk sammenlignet med 251 af de sunde kontrolpersoner.

Undersøgelsen undersøgte også 13 genetiske variationer, der regulerer fedtsyre-niveauer. Forskerne fandt, at to af de 13 genetiske variationer, der blev undersøgt, var forbundet med en lavere risiko for MS, selv efter at have taget højde for det højere fiskeindtag. Dette kan betyde, at nogle mennesker kan have en genetisk fordel, når det gælder regulering af fedtsyre-niveauer.

Mens undersøgelsen antyder, at omega-3 fedtsyrer kan spille en vigtig rolle for at reducere MS-risikoen, understreger Langer-Gould, at det kun viser en forbindelse og ikke årsag og virkning. Mere forskning er nødvendig for at bekræfte resultaterne og undersøge, hvordan omega-3 fedtsyrer kan påvirke inflammation, stofskifte og nervefunktion.

Kilde:
https://www.sciencedaily.com

Vi er meget glade for, at du læser med på vores blog. Hvis du løbende vil informeres, om hvad der sker på bloggen så meld dig til vores nyhedsbrev.

Dette indlæg er lavet af Kasper Valentin.

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

2 thoughts on “At spise fisk forbindes med en reduceret risiko for MS

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *