At spise fisk kan hjælpe med at forebygge astma

En forsker fra James Cook University i Australien siger, at en nylig undersøgelse har afsløret nye beviser for, at spise fisk kan hjælpe med at forebygge astma.

Professor Andreas Lopata fra JCUs australske institut for tropisk sundhed og medicin (AITHM) deltog i undersøgelsen, som testede 642 mennesker, der arbejdede i en fiske-forarbejdningsfabrik i en lille landsby i Sydafrika.

“Omkring 334 millioner mennesker verden over har astma, og omkring en kvart million mennesker dør af det hvert år. I Australien har en ud af ni astma (ca. 2,7 millioner), og blandt de oprindelige australierne er denne rate næsten dobbelt så høj.

“Astma-forekomsten er næsten fordoblet de sidste 30 år, og omkring halvdelen af ​​astmapatienterne får ikke nogen gavn af de midler, der er tilgængelige for at behandle det. Så der er en stigende interesse for ikke-medicinske behandlinger,” fortæller han.

Professor lopata siger, at den nuværende teori er, at den dramatiske forandring i vores kost på verdensplan er årsag til sygdommens stigning.

“Der er et stigende forbrug af det såkaldte n-6 flerumættede fedtsyre (PUFA), der findes i vegetabilske olier og en nedgang i forbruget af omega-3 fedtsyrer, som hovedsagelig findes i olier fra fisk.

Desværre er man globalt set gået fra fersk fisk til fastfood,” siger han.

Professor Lopata siger, at fiskerbyen blev valgt til testen, fordi den havde en befolkning med højt fiskeforbrug og lav socioøkonomisk status, så det ville være sandsynligt, at olier fra fisk og skaldyr ville være hovedkilden til omega-3 fedtsyrer i stedet for kosttilskud.

“Vi fandt ud af, at visse typer omega-3 fedtsyrer var signifikant forbundet med en nedsat risiko for at få astma eller astma-lignende symptomer med op til 62%, mens højt n-6-forbrug (fra vegetabilske olier) var forbundet med en øget risiko med op til 67%, ” fortæller han.

“Selvom der er risiko for forurenende stoffer som f.eks. Kviksølv, der findes i nogle fiskebestande, er fordelene ved indtag af fisk og skaldyr langt større end de potentielle risici,” siger professor Lopata.

Han fortæller, at der skal forskes yderligere i, hvilken effekt specifikke typer omega-3 fedtsyrer har, og hvordan deres fordelagtige rolle kan optimeres, og om de negative virkninger af n-6 minimeres.

Kilder:
https://www.sciencedaily.com

Shahieda Adams, Andreas Lopata, Cornelius Smuts, Roslynn Baatjies, Mohamed Jeebhay. Relationship between Serum Omega-3 Fatty Acid and Asthma EndpointsInternational Journal of Environmental Research and Public Health, 2018; 16 (1): 43 DOI: 10.3390/ijerph16010043

Vi er meget glade for, at du læser med på vores blog. Hvis du løbende vil informeres, om hvad der sker på bloggen så meld dig til vores nyhedsbrev.

Dette indlæg er lavet af Kasper Valentin.

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *