Interview med kropsterapeut uddannet ved Body SDS Ove Christensen

BetterWing bringer her et interview med Ove Christensen omkring hans arbejde med kropsterapi.

Hvorfor blev du behandler?
Jeg har en fortid som forsker og gymnasielærer. Og så havde jeg i mange år haft en stor interesse i personlig udvikling og meditation. Efter en skilsmisse havde jeg muligheden for at tage et eksistentielt spring i tilværelsen rent arbejdsmæssigt. Gennem mærkelige veje blev jeg ledt hen til uddannelsen som kropsterapeut ved Body-SDS. Ti dage efter havde de en optagelsesprøve på uddannelsen. Jeg bestod den, og ”tilfældet” ville, at de oprettede et hold med en ugentlig uddannelsesdag, som var den eneste dag jeg kunne. Jeg var helt sikker på, at det var det, jeg skulle. Jeg var færdig med uddannelsen i december 2004.

Body Self Development’s System er et dansk udviklet behandlingssystem, det er grundstenen blev lagt i 40’erne af Erland Hartung, hans søn Ole Kåre Føli, samt hans barnebarn Bengt Valentino Andersen, har sidenhed udviklet Erlands fundament, til den behandlingsform der i dag er kendt som Body SDS.

Interview med Ove Christensen omkring hans arbejde med kropsterapi

Ove Christensen arbejder med kropsterapi

Hvorfor valgte du at arbejde med kropsterapi?
Jeg har været forsker, hvor man bruger hovedet meget. Jeg har været gymnasielærer, hvor man får brug for en større del af personligheden. Nu ville jeg gerne bruge mine hænder og min intuition i en en-til-en behandlersituation. Samtidig søgte jeg et behandlersystem, der indeholdt manuelle og terapeutiske færdigheder. Med dette udgangspunkt blev jeg af skæbnen ledt hen til kropsterapeut uddannelsen ved Body SDS.

Kan du forklare lidt mere om metoden i kropsbehandling?

Inden for denne metode bruger man forskellige teknikker: massage af musklerne, bevægelse af leddene, pulserende bevægelser, løsning af åndedrættet. Metodens kerne er behandlerens indføling. Dette begreb dækker, at behandleren kan mærke musklernes spændthed, men også mere subtilt at han kan mærke hvad han skal gøre i behandlingssituationen, og hvordan, det skal gøres.

Normalt behandler man et problem alle de steder, det har ”rødder” på kroppen. Ellers vender det hurtigt tilbage.

Behandlingen er dybt afslappende, og man oplever en sjælden grad af rummelighed i psyken bagefter.

Langt de fleste spændinger i kroppen har en psykisk årsag, med mindre de er kommet pludseligt som ved et hold.

Hvilken slags klienter har du typisk?
De fleste klienter er over fyrre. En nogenlunde ligelig sammensætning af mænd og kvinder, men det er ofte konen, der tager initiativet for manden!

Hvilke slags behandlinger arbejder du oftest med?
Den ene type problem, som klienterne ofte kommer med, er et ”fysisk” problem. Ondt et sted i kroppen, f.eks. i højre side af nakken. Men det viser sig som regel, at det, de mærker, kun er toppen af isbjerget. Så jeg behandler de samvirkende spændinger i nakken, armen, skulderåget, øvre del af ryggen, måske også kæbemusklerne, samt maven så klienten kan trække vejret, hvilket også gør behandlingen meget lettere.

Et andet hyppigt problem er stress fremkaldt af arbejdssituationen. Altså et problem med en psykisk årsag.

Det giver også spændinger i hele kroppen over maven, som om den nederste del af kroppen er koblet fra, og kontakten til åndedrættet og kroppen i det hele taget er væk. Så her er det vigtigt at få etableret sammenhængen i kroppen igen, primært ved at få løsnet maven og benene og fødderne.

Mere sjældent har jeg klienter, der kommer fordi de ved, at psyken får det bedre når kroppen slipper spændingerne.

Hvordan ser en normal behandling ud for dig?
Jeg starter altid behandlingen med en samtale. Hvorfor kommer klienten? Hvad er historien bag problemet?

Denne samtale sætter scenen for behandlingen.

Når klienten er på briksen handler det først om at gøre ham/hende tryg ved situationen. Jeg løsner typisk nakke/skulder regionen med lidt pulserende massage og arbejder så med vejrtrækningen. Så længe klienten ”holder” på vejrtrækningen, har han ikke slappet af. Derfor er det så vigtigt af få løsnet maveregionen og solar plexus. Endelig løsner jeg ben og fødder.

Nu er klienten så afslappet, at jeg kan behandle ved at gå i dybden i og omkring det sted, hvor problemet findes, og løsne omkring leddene her. Endelig behandler jeg bagsiden, de steder det er nødvendigt: ballerne, lænden, øvre ryg med skulderblade, skulderåget og eventuelt benenes bagside. Til slut strækker jeg ryggen og løsner eventuelt et par led.

Jeg afslutter med en samtale. Efter første behandling fortæller jeg altid klienten lidt om, hvor kroppen er spændt så vedkommende kan få min vurdering af kroppens tilstand.

Endelig giver jeg klienten en øvelse eller to med hjem, hvis han er interesseret i det. Det hjælper til at bevare effekten af behandlingen.

Hvordan efteruddanner du dig?

Jeg har lejlighedsvis taget kurser hos kropsterapeut Nikolej Foged. Og så er erfaringen en stor læremester. Min egen udviklingsproces har været en fin efteruddannelse, for jeg ved, hvad der virker på mig selv.

Hvad er dit bedste råd vedr. behandling?
Det er meget lettere og hurtigere at behandle et aktuelt problem end et gammelt problem. Man skal ikke lade spændingerne hobe sig op i kroppen – de stjæler livskvalitet.

1000 tak til Ove for dette interview og 1000 tak til alle, der læste med.

Hvis du har lyst til at modtage flere interviews løbende så tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

Dette interview er lavet af Jesper Holme fra BetterWing.

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *