Kan chokolade, te, kaffe og zink gøre dig mere sund?

Aldring og en lav forventet levetid er forårsaget, i det mindste delvist, ved oxidativ stress. Et team af forskere ledet af professor Dr. Ivana Ivanovi-Burmazovi fra the Chair of Bioinorganic Chemistry ved Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg (FAU) har sammen med forskere fra USA opdaget, at zink kan aktivere et organisk molekyle, der hjælper med at beskytte mod oxidativt stress.

Zink er et spormineral, vi har brug for for at forblive sund. FAU-forskere, der arbejder sammen med prof. Dr. Christian Goldsmith fra Auburn University, Alabama, USA, har opdaget, at zink kan beskytte mod det superoxid, der er ansvarlig for oxidativ stress, når det tages sammen med et stof, der findes i fødevarer som vin, kaffe, te og chokolade. Dette stof er en hydroquinongruppe fundet i polyfenoler, med andre ord plantens stoffer, der er ansvarlige for lugt og smag. Zink aktiverer hydroquinongrupperne, der producerer naturlig beskyttelse mod superoxid, et biprodukt af menneskelig cellerespiration, som ødelægger kroppens egne biomolekyler, for eksempel proteiner eller lipider, såvel som det menneskelige genom. Superoxid antages at spille en rolle i aldringsprocessen og et antal sygdomme som inflammation, kræft eller neurodegenerative sygdomme.

Ny metalsammensætning mod superoxid
Hydroquinon alene er ikke i stand til at nedbryde superoxid, men hvis det kombineres med zink, dannes der imidlertid en metalsammensætning, der efterligner et superoxid dismutase enzym (SOD). Disse enzymer beskytter kroppen mod nedbrydningsprocesserne forårsaget af oxidation og har en antioxidativ virkning. På denne måde kan superoxidet nedbrydes og skade på organismen forhindres; oxidativ stress undgås.

Chokolade, kaffe osv. Med tilsat zink
For første gang er dette enzyms funktion blevet kopieret uden at omdanne til overgangsmetaller som mangan, jern, kobber eller nikkel. Selv om metallerne også kan have en antioxidativ virkning, opvejes eventuelle positive virkninger hurtigt af det faktum, at hvis der er taget for meget, kan de forårsage en øgning af oxidativ stress. Zink er meget mindre giftig end ovennævnte overgangsmetaller, hvilket gør det muligt at udvikle nye lægemidler eller kosttilskud med betydeligt færre bivirkninger. Det ville også være plausibelt at tilføje zink til mad, der indeholder hydroquinon naturligt for at øge forbrugernes sundhed. “Det er sikkert muligt, at vin, kaffe, te eller chokolade måske bliver tilgængelige i fremtiden med tilsat zink, “fortæller Ivana Ivanovi-Burmazovi.

Kilder:
https://www.sciencedaily.com

Meghan B. Ward, Andreas Scheitler, Meng Yu, Laura Senft, Annika S. Zillmann, John D. Gorden, Dean D. Schwartz, Ivana Ivanović-Burmazović, Christian R. Goldsmith. Superoxide dismutase activity enabled by a redox-active ligand rather than metalNature Chemistry, 2018; DOI: 10.1038/s41557-018-0137-1

Vi er meget glade for, at du læser med på vores blog. Hvis du løbende vil informeres, om hvad der sker på bloggen så meld dig til vores nyhedsbrev.

Dette indlæg er lavet af Kasper Valentin.

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *