Lavt niveau af B12-vitamin i graviditeten øger barnets risiko for diabetes

Børn født af mødre, der havde B12-vitamin mangel under graviditeten kan have større risiko for at udvikle type 2-diabetes og andre stofskiftesygdomme, viser en ny undersøgelse.

Senior forfatter Dr. Ponusammy Saravanan fra University of Warwick Medical School i Storbritannien, og hans kolleger, præsenterer deres foreløbige resultater på denne uges årlige Society for Endocrinology konference i Storbritannien.

B12-vitamin er et vandopløseligt vitamin, der naturligt forekommer i animalske produkter såsom mælk, æg, ost, kød, fjerkræ og fisk. Det findes også som et kosttilskud og tilføjes også til nogle ikke-animalske produkter, såsom morgenmadsprodukter.

Ifølge National Institutes of Health, hjælper B12-vitamin en række kropsfunktioner, herunder dannelse af røde blodlegemer, DNA-syntese, og neurologisk funktion.

Det anbefalede daglige B12-vitamin indtag for voksne er ifølge netdoktor.dk 2,0 mikrogram, mens ammende skal helt op op 2,6 mikrogram.

Dr. Saravanan og hans kolleger fortæller, at tidligere forskning har vist, at kvinder med lave niveauer af B12-vitamin under graviditet er mere tilbøjelige til at have et højere body mass index (BMI) og får babyer med lav fødselsvægt og højt kolesteroltal.

Derudover har forskning vist, at disse babyer har større insulinresistens i barndommen, hvilket øger deres risiko for type 2-diabetes.

B12-vitamin mangel i graviditeten kan ændre barnets leptin niveau
Dr. Saravanan og hans hold satte sig for at finde ud af, om disse tidligere observationer kan være forbundet med leptin, et hormon der produceres af fedtceller. Leptin, der ofte omtales som “mæthedshormonet” fortæller os, når det er tid til at stoppe med at spise.

Forskning har vist, at overvægt kan forårsage en stigning i leptin niveauet som reaktion på indtagelse af føde. Dette kan forårsage leptin resistens, hvilket kan føre til yderligere overspisning, vægtøgning og insulinresistens, hvilket øger risikoen for type 2 diabetes.

Forskerne analyserede 91 blodprøver fra mødre og deres nyfødte børn for at bestemme B12-vitamin niveauerne. Derudover har de analyseret 42 mødres og nyfødtes fedt-vævsprøver og 83 moderkage-vævsprøver.

Forskerne fandt, at børn født af mødre med B12-vitamin mangel – defineret som mindre end 150 picomol per liter – var mere tilbøjelige til at have et højere end normalt leptin niveau, hvilket kan øge deres risiko for type 2-diabetes og andre stofskiftesygdomme.

Holdet gætter på, at B12-vitamin mangel hos vordende mødre kan påvirke leptin gen programmeringen, som ændrer produktionen af hormonet under fosterudviklingen.

På nuværende tidspunkt er forskerne ikke er i stand til at udpege de præcise mekanismer, som gør, at moderens B12-vitamin mangel øger leptin niveauet hos deres børn, men de har nogle teorier.

“Enten medfører et lavt B12 niveau en fedtophobning i fosteret, og dette fører til øget leptin, eller også forårsager det lave B12 niveau rent faktisk kemiske ændringer i de placentale (moderkage) gener, der producerer leptin, hvilket gør, at der bliver lavet mere af hormonet,” siger undersøgelsens medforfatter Dr. Adaikala Antonysunil, også fra University of Warwick.

“Eftersom at B12 er involveret i methylerings reaktioner i kroppen, som kan påvirke, om gener tændes og slukkes, har vi en mistanke, der går på, om det kan være den sidste teori, der er den rigtige,” tilføjer han.

Med yderligere undersøgelser håber forskerne at bevise, at der er hold i deres mistanke. Holdet fortæller, at hvis deres resultater bekræftes, kan det være nødvendigt at revidere de nuværende anbefalinger for B12-vitamin under graviditeten.

Kilde:
http://www.medicalnewstoday.com

Vi er meget glade for, at du læser med på vores blog. Hvis du løbende vil informeres, om hvad der sker på bloggen så meld dig til vores nyhedsbrev.

Dette indlæg er lavet af Kasper Valentin.

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *