Indtag af æg relateret til lavere risiko for type 2 diabetes

Indtag af et æg hver dag synes at være forbundet med en metabolitprofil, der er relateret til en lavere risiko for type 2-diabetes, viser en ny undersøgelse foretaget på The University of Eastern Finland. Resultaterne blev offentliggjort i Molecular Nutrition and Food Research.

Æg forbliver en af de mest kontroversielle fødevarer. Højt indtag af æg er traditionelt set ikke blevet anbefalet, hovedsageligt på grund af deres høje kolesterolindhold. Æg er dog også en rig kilde til mange bioaktive stoffer, der kan have gavnlige virkninger på sundheden. Dette betyder, at sundhedsvirkningerne af forbrug af æg er vanskelige at bestemme udelukkende baseret på deres kolesterolindhold.

Undersøgelser har tidligere vist, at spiser man omkring et æg pr. dag var det forbundet med en lavere risiko for at udvikle type 2 diabetes blandt middelaldrende mænd, der deltog i Kuopio Ischemic Heart Disease Risk Factor Study i det østlige Finland.

“Formålet med den nuværende undersøgelse var at undersøge mulige forbindelser, der kunne forklare denne forbindelse ved hjælp af non-target metabolomics, en teknik, der muliggør en bred profilering af kemikalier i en prøve”, siger ph.d.-studerende og hovedforfatter af undersøgelsen Stefania Noerman fra The University of Eastern Finland.

Undersøgelsen viste, at blodprøverne fra mænd, der spiste flere æg, indeholdt visse lipidmolekyler, som var positivt forbundet med blodprofilen hos mænd, der forblev fri for type 2-diabetes. Desuden identificerede forskerne flere biokemiske forbindelser i blodet, der forudsagde en højere risiko for at udvikle type 2-diabetes, herunder aminosyren tyrosin.

Undersøgelsen antyder nogle sandsynlige mekanismer, der i det mindste delvis kan forklare sammenhængen mellem indtag af æg og den tidligere observerede lavere risiko for udvikling af type 2 diabetes.

“Selv om det er for tidligt at drage nogle årsagssammenhængende konklusioner, har vi nu nogle idéer om visse relaterede forbindelser i æg, der kan have en rolle ved udvikling af type 2 diabetes. Yderligere detaljerede undersøgelser med både cellemodeller og interventionsundersøgelser hos mennesker, der bruger moderne teknikker, såsom metabolomics, er nødvendige for at forstå mekanismerne bag fysiologiske virkninger af indtag af æg, “konkluderer Noerman.

Kilder:
https://www.sciencedaily.com

Stefania Noerman, Olli Kärkkäinen, Anton Mattsson, Jussi Paananen, Marko Lehtonen, Tarja Nurmi, Tomi‐Pekka Tuomainen, Sari Voutilainen, Kati Hanhineva, Jyrki K Virtanen. Metabolic Profiling of High Egg Consumption and the Associated Lower Risk of Type 2 Diabetes in Middle‐Aged Finnish MenMolecular Nutrition & Food Research, 2018; 1800605 DOI: 10.1002/mnfr.201800605

Vi er meget glade for, at du læser med på vores blog. Hvis du løbende vil informeres, om hvad der sker på bloggen så meld dig til vores nyhedsbrev.

Dette indlæg er lavet af Kasper Valentin.

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *